tisdag 12 maj 2009

Den där Martin Ingvar är inte dum han...


"Att ha en bra läsförmåga är en helt central färdighet för att få de sociala nycklar som behövs i dag. Det är nyckeln till kunskap, nyckeln till matematikens begreppsvärld och nyckeln till att få flera språk utöver modersmålet. När man lär sig att läsa och skriva får man efter idog träning en automaticitet i sitt läsande som i sin tur avlastar tänkandet och minnet. Då kan man förstå en text. Då kan man tänka själv. Då kan man bli en kritisk väljare och allt annat som befordrar demokratins utveckling." (Martin Ingvar)

Nu har jag snöat in på Martin Ingvar... Märks det? :)

3 kommentarer:

  1. Det är inget litet ansvar man tar på sig när man ska lära barn att läsa. Och dessutom få dem att tycka att det är roligt helst!

    SvaraRadera
  2. Javisst! En av våra viktigaste uppgifter, både som pedagoger och som föräldrar. :)

    SvaraRadera
  3. Detta är en underbar vision som Martin Ingvar tecknar. Tyvärr är den en fullständig omöjlighet att få genomförd så länge som vi har den ofattbara mångfalden av den politiska vänsterns företrädare i den svenska skolan. Dessa självutnämnda superpedagoger har, med sina ofta fullständigt vansinniga experiment, under de senaste 35 åren lyckats nedmontera den traditionsrika "läsa,räkna,skriva" - undervisningen.
    Inför betyg/välmotiverade värdeomdömen om varje elevs kunskapsinhämtning, uppförande, ordning, flit redan i första klass för att ge eleverna och deras föräldrar en ärlig chans att rätta till eventuella felaktigheter i tid.
    Skyll inte alla misslyckanden i fråga om dåligt uppträdande, ordning m.m. på elevens "taskiga" barndom. STÄLL ORDENTLIGA KRAV PÅ UNGDOMEN ÖVERHUVUDTAGET - SAMMA KRAV SOM DERAS IDROTTSTRÄNARE STÄLLER!

    SvaraRadera