onsdag 30 september 2009

Motgångar...


Ja, min pedagogiska vision har som sagt fått sig en törn. Jag funderar kring vad som skett senaste tiden som har påverkat mig:

Ett av projekten jag hade en vision av att vara riktigt bra, visade sig inte vara tillräckligt praktiskt genomförbar i den form den var i. 

Vissa elever man möter under ens arbetsliv som pedagog har mer unika svårigheter än andra, de kräver mer av oss som pedagoger, och de eleverna kan också vara så mycket svårare att släppa taget om. Många elever som vi möter kommer inte att ha sin storhetstid (tack och liv ska man väl säga) under de nio år som de spenderar i grundskolan. Min vision, som på sistone har fått sig en törn och som känns mer som en utopi än som en genomförbar tanke, är att skolan ska kunna ge var och en vad de behöver för att utvecklas. Att de ska kunna gå igenom grundskolan med en självkänsla i behåll, och ha erhållit vissa grunder så att de får goda förutsättningar att gå vidare på den väg de sedan väljer att ta. 

Jaja... jag ska söka vidare efter den där gnistan och inte låta lite motgångar hindra min pedagogik att utvecklas. 
Bloggen har legat tyst ett tag nu. Sommarlovet tog vid och jag lät mitt pedagog-jag ta en välbehövlig vila, och jag njöt i fulla drag av den långa ledigheten. Jag kom tillbaka full med energi och med en vision av att... ja... jag vet inte... att saker och ting skulle vara annorlunda. 
Jag finner mig själv ha hamnat i en pedagogisk formsvacka. Jag gör mitt jobb, och rutinerna sitter relativt väl, men jag har tappat glöden lite. Jag har varit bortskämd med en känsla av att brinna för det jag gör, och den känslan vill inte riktigt infinna sig. Många frågor cirkulerar. Hur stor är skolvärldens möjlighet att påverka och förändra? Och hur stor är min egen möjlighet att påverka? Arbetar jag på ett sätt som jag tror på? Hur och vad ska jag förändra?
I tider då ord som begränsad budget och nedskärningar är centrala ord, och det stundom känns som att man trollar med knäna... ja då känns det inte alltid så lätt att hålla fast vid en positiv anda.